FC Kirkkonummen Vuoden joukkueeksi valittu A-poikien ryhmä pelasi mahtavan kauden 2023 P20 Ykkösessä saavuttaen syksyn matsien jälkeen nousun A-ikäluokkansa korkeimmalle tasolle – SM-karsintasarjaan.

Palloliiton joitain vuosia takaperin tekemät sarjauudistukset ovat muovanneet A-junioreiden SM-sarjan muotoon, jossa alkuvuodesta keskikesälle karsitaan kahdessa kymmenen joukkueen lohkossa paikoista syksyllä pelattavaan yksilohkoiseen SM-sarjaan. Kaudella 2023 karsintasarjan lohkojen neljä parasta selvittivät tiensä suoraan SM-sarjaan ja lohkojen viidenneksi sijoittuneet joukkueet pelasivat Ykkösen lohkovoittajien kanssa viimeisistä paikoista SM-sarjan auringon alla. Syksyn aikana ratkaistiin lopulta kymmenen seuran kesken ne joukkueet, joille kauden päätteeksi ojennettiin mitalit.

Toistaiseksi Palloliitto ei ole tiedottanut muutoksista ASM-sarjan osalta tulevalle kaudelle 2024, joten oletusarvoisesti konsepti on sama tulevallakin kaudella. On hyvin ilahduttavaa, että FC Kirkkonummi pääsee mukaan mittaamaan tasoaan Suomen kovimpien seuroja vastaan.

Kauteen 2023 seuran miesten edustusjoukkueen, Vitosessa pelaavan FC Kirkkonummi/2:n sekä A-junioreiden Ykkösjoukkueen pelaajisto oli hyvin pitkälti sama, ja joukkueet harjoittelivat isolla ringillä, joka takasi tapahtumasta toiseen hyvät harjoitukset. Pitkään näytti siltä, että A-juniorit pelaisivat P20 Kakkosessa, sillä edelliskaudella seuralla ei A-juniorijoukkuetta ollut lainkaan ja Kakkosta korkeammalle ei voinut ilmoittautua. Helmikuun aikana Ykkösestä tuli kuitenkin sarjapaikasta luopuminen, jonka seurauksena paikkaa pykälää korkeammalta tarjottiin FC Kirkkonummelle. Joukkueen pelaajisto otti uutisen ilolla vastaan, saataisiinhan nyt kovempia pelejä.

”Talvella valmistauduttiin A-junioreiden Kakkosdivisioonan otteluihin ja toivoimme sekä odotimme jostain mahdollisesti aukeavaa täydennyspaikkaa Ykköseen. Sellainen meille lopulta onneksi löytyikin ja ajatus joukkueen sisällä oli lähteä säilymään Ykkösessä”, alkuvuoden tapahtumia kertaa seuran valmennuspäällikkö ja miesten sekä A-junioreiden edustusjoukkueiden vastuuvalmennuksesta vastannut Tatu Nevala.

Sarjan alettua huhtikuussa, kävi nopeasti selväksi, ettei putoamisesta tarvitsisi huolehtia, sillä täydennysmenettelyn kautta saadusta paikasta huolimatta tulokset ja otteet kentillä olivat vakuuttavia. Huhtikuun kolmen ensimmäisen sarjaottelun jälkeen kasassa oli täydet yhdeksän pistettä, kun LTU kukistui niukasti vieraissa, FC Kangasala kotona selkein luvuin sekä MaPS Framilla viime hetken voittomaalilla. Kun toukokuukin alkoi riemastuttavalla vierasvoitolla Tampereella, oli FC Kirkkonummi sarjan kärkipaikalla.

Kevätkierros eteni lopulta huippuvireisesti loppuun saakka, eikä kylien nuoria urhoja voittanut yksikään vastustaja. Kevään tappiottoman tilaston taustalla oli äärimmäisen tiivis puolustuspelaaminen; omasta verkosta pallo kaivettiin yhdeksässä ottelussa ainoastaan kerran ja nollaputki omassa päädyssä puhtaana peräti kuusi ottelua perätysten ja putkeen 575 peliminuuttia plus lisäajat!

Tällä kaudella riitti maaleja juhlittavaksi. (Kuva: Jukka Kauppinen)

Kevään jälkeen sijoitus oli lopulta toinen. Paikka karsintaotteluun syksyn SM-sarjaan kariutui liian moneen 0–0-tasapeliin ja sarjan voittoon jyräsi keskinäisessä ottelussa kotona voitettu MaPS. Maskulaiset etenivät Framilla koetun tappionsa jälkeen keväällä voitosta voittoon keräten lopulta kolme pistettä enemmän kuin FC Kirkkonummi. Karsintaottelun voitti kuitenkin VJS 1–0 ja MaPS jäi syksyksikin Ykköseen.

”Kevään pelit näyttivät joukkueelle, että Ykkösessä pärjätään hyvin. Jokaisen pelaajan nälkä kasvoi syödessä. Kun vielä syksyn alkukierroksilla poimittiin voittoja joka suunnasta, niin itselle alkoi näyttää siltä, että näitä pelaajia ei matkalla SM-karsintasarjaan välttämättä pysäytä mikään, eikä lopulta pysäyttänytkään!”, Nevala kertaa syksyä.

Syksyn Ykkönen pelattiin neljäntoista joukkueen voimin, joista SM-karsintapaikka keväälle 2024 oli tarjolla varmasti kolmelle parhaalle sekä kahden lohkon vertailussa paremmalle lohkoneloselle. SM-karsintasarjasta pudonneista joukkueista samaan lohkoon FC Kirkkonummen kanssa aseteltiin muun muassa turkulaiset TPS ja Inter sekä espoolainen Pöxyt.

Myös syksyn ottelut saivat lentävän lähdön, kun TamFu sekä HooGee/EsPa YJ poistuivat tappio niskassaan kotimatkalle kyliltä. Koko kauden kestänyt tappioton putki katkesi syyskuun alussa tylysti vieraskentällä espoolaista Tikkaa vastaan, mutta tuo tappion myötä joukkue sisuuntui. Jäljellä oli kuusi sarjaottelua ja kaikki yhä omissa jaloissa.

Ensin loppuhetkien maalilla kylille tuotiin kolme pistettä Raumalta, kotinurmella KaaPo kaatui puhtaasti 3–0, Tampereella TPV nujertui niukasti maalilla ja kun vielä Keskusnurmella Inter kaatui 4–2, oli jopa lohkovoitto mahdollinen ennen kahta viimeistä ottelua, sillä keväällä lohkon voittanut ja syksynkin todella vahvasti startannut MaPS oli alkanut pudotella pisteitä ja muut lohkon joukkueet pelailivat keskinäisiä otteluitaan ristiin.

Kauden toiseksi viimeisestä ottelusta EBK:a vastaan muodostui lopulta todellinen trilleri. Taukomehuja hörpittiin kirkkonummelaisten johtaessa vierasotteluaan mukavasti 3–0, mutta toisen jakson alussa isännät saivat kavennusmaalin rangaistuspotkusta, ja pilkkuun johtaneesta tilanteesta FC Kirkkonummen puolustaja ajettiin suoralla punaisella kortilla ulos kentältä. Armoton puolustustaistelu yli puoli tuntia alivoimaisena riitti lopulta tärkeisiin kolmeen pisteeseen, vaikka EBK kavensi eron vain yhteen maaliin kymmenisen minuuttia ennen loppua ja lisäajalla toinenkin kirkkonummelaispelaaja katseli punaista korttia. Helpottavan päätösvihellyksen jälkeen paikka kevään karsintasarjaan oli matemaattisestikin varma ja kauden viimeisessä matsissa päästiin pelaamaan Ykkösen lohkovoitosta MaPS:a vastaan.

Vain yksi välipäivä EBK-ottelusta ja kaksi pelikieltoista pelaajaa eivät vaikuttaneet täynnä itseluottamusta olevien nuorukaisten otteisiin, vaan maskulaiset olivat vailla mahdollisuuksia. Ansaittu 2–0-kotivoitto takasi riemuisat voitonjuhlat Framin iltapäivässä. Vielä helmikuussa A-poikien Kakkoseen valmistautunut ryhmä iloitsi lokakuussa Ykkösen sarjavoittoa ja paikkaa tulevan kevään SM-karsinnassa!

FC Inter -voitto laittoi hymyn huulille. (Kuva: Jukka Kauppinen)

”Syksyn kohokohtina oli voitot Tepsistä ja Interistä, mutta vielä upeampaa oli nähdä jokaisen pelaajan tahto ja halu tehdä asioita yhdessä. Yhteishengen avulla pystyimme keräämään pisteitä kotona ja vieraissa”, Nevala raottaa hienon kauden menestyksen salaisuutta.

Kauden loppusaldoiksi A-junioreiden osalta kirjattiin lopulta 22 sarjaottelusta messevät kuusitoista voittoa, viisi tasapeliä ja vain yksi tappio. Tehtyjä maaleja 48 ja päästettyjä vain 15. Maalinteossa onnistui yhteensä 11 pelaajaa ja nollapelejä joukkue pelasi peräti 14!

Kauaa ei Kirkkonummella happea oteta ennen uuden kauden alkua, sillä viimeinen Ykkösen ottelu pelattiin sunnuntaina lokakuun 8. päivä, ja odotettavissa on, että SM-karsintasarja starttaa jo tammi-helmikuun vaihteessa 2024. Tulevan kauden suunnittelu ja valmistelut ovat kuitenkin jo aloitettu seuran sekä joukkueen sisällä.

”Marraskuussa startataan uusi kausi ja pari seuraavaa kuukautta mennään kovaa! Hiotaan muutama pelillinen asia, että olemme valmiita tammikuun lopussa sarjan alkaessa. SM-karsintapaikka on huomioitu muuallakin ja marraskuussa on useampi pelaaja tulossa näytille”, Nevala kuvailee loppuvuoden suunnitelmia.

FC Kirkkonummen joukkueet eivät aiemmin A-junioreiden SM-karsintaan ole päässeet, joten edessä on hieno mahdollisuus koko seuralle. On myös selvää, että pelillisen puolen lisäksi on kehitettävä sekä vahvistettava joukkueen taustaorganisaatiota, jotta joukkueelle pystytään tarjoamaan parhaat mahdollisuudet hakea kylille myös paikka syksyn SM-sarjaan. Haastajan asemasta lähdettiin kevään 2023 Ykköseen ja sama asetelma sopii joukkueen peräsimessä jatkavalle valmennuspäälliköllemme Tatu Nevalalle SM-karsintasarjassakin.

”Karsintoihin lähdetään varmasti haastajan asemasta. Odotetaan kuitenkin mielenkiinnolla, onko vauhti siellä kovempaa, kun vastustajien taso kovenee entisestään”.

Mikäli olet kiinnostunut tukemaan taloudellisesti A-junioreidemme matkaa Suomen kovimpia seuroja vastaan kaudella 2024 tai haluat muutoin mukaan joukkueen toimintaan, voit ottaa yhteyttä seuran toiminnanjohtajaan Matias Marjanderiin (matias.marjander(at)fckirkkonummi.fi tai 0503034541) ja mietitään yhdessä, miten löydämme kaikkia osapuolia hyödyttäviä yhteistyökuvioita.