Alandia Cup on 11 -vuotiaiden jalkapalloturnaus, joka järjestetään vuosittain Maarianhaminassa Ahvenanmaalla.
Alandia Cupia on järjestetty jo vuodesta 1978 lähtien ja se on yksi Ahvenanmaan suurimmista urheilutapahtumista, johon kokoontuu vuosittain noin 4000 ihmistä.

Tänä vuonna turnaus järjestettiin 14.-19.6. ja turnauksessa pelasi vuonna 2013 syntyneet tytöt ja pojat.
Mukaan ilmoittautui yhteensä 126 joukkuetta Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Englannista.

FC Kirkkonummen P11 joukkueesta lähti Alandia Cupiin yhteensä 44 pelaajaa, neljällä peliryhmällä.
Poikien mukana turnaukseen matkusti 13 huoltajaa, päävalmentaja ja viisi joukkueenjohtajaa sekä iso kannatusjoukko.

Itse turnaus kesti viisi päivää, joiden aikana jokainen peliryhmä pelasi vähintään kuusi ottelua.
Turnauspäivät olivat täynnä isoja tunteita laidasta laitaan tappioiden katkerasta kirvelevyydestä menestyksen tuomaan hurmokseen.
Lohkot olivat kovia, mutta jokainen peliryhmä sai osakseen hienoja onnistumisia ja rutkasti hyvää pelikokemusta sekä oppeja, joista ammentaa tulevaan.

Mutta mitä tuumaa joukkueenjohto, mitä jäi erityisesti mieleen ja mitä lähditte hakemaan turnauksesta?

“Turnaus oli niin mieletön, että ei siellä vallinnutta fiilistä osaa oikein edes sanoin kuvailla.”

“Tärkein tavoite meille joukkueenjohtajille on ollut varmasti se, että jokaisella pelaajalla on ollut hauskaa ja he voivat lämmöllä muistella tätä turnausmatkaa myös tulevaisuudessa. Tämän eteen tehtiin vuoden päivät töitä.”

“Ja kyllä meidän joukkueenjohtajien tavoite Alandia Cupiin lähdettäessä oli myös se, että palaamme sieltä entistä yhtenäisempänä joukkueena yli peliryhmärajojen. Meidän mielestä tämä tavoite kyllä toteutui, kun pojat oppivat tuntemaan toisiaan paremmin – siksi mm. valittiin myös yhteinen koulumajoitus.”

“Hienoa oli myös se, että pojat lähtivät ja halusivat lähteä kannustamaan toisiaan – he osoittivat aitoa joukkuehenkeä ja kasvoivat metrin pituutta tällä saralla turnauksen aikana – toisten joukkuekavereiden tuki oli äärimmäisen tärkeää ja kannustamisen merkitys korostui erityisesti silloin, kun peli oli haasteellinen.”

“Oli myös hauska huomata, että turnauksen aikana poikien lanseeraama yhteinen kannustuslaulu tarttui myös muuhun turnauskansaan. Ei ollut ainutkertaista, että kannatuslauluun yhtyi myös vastustajajoukkueet katsomoissa ja kentän laidoilla. Huhut kertovat, että hyvän FCK-meiningin lisäksi kävimme muiden turnausvieraiden huulilla mm. sen jälkeen, kun FC Kirkkonummi-ryhmä oli lähettänyt ennakkosuosikkina pidetyn brittiläisen akatemiajoukkueen Gen Lionsin kotimatkalle jatkopeleissä.”

Tyhjin taskuin FC Kirkkonummen P11-joukkue ei palannut kotiin Kirkkonummelle, sen lisäksi että jokainen peliryhmä pelasi hienon turnauksen, FC Kirkkonummi-ryhmä nappasi pronssimitalin Alandia Cupista.

“Finaaliin pääsy oli kyllä todella lähellä, mutta hävisimme välierissä koko Alandia Cupin lopulta voittaneelle IFK Lidingö FK:lle hiuksenhienosti. Olemme todella ylpeitä FC Kirkkonummi-ryhmän saavutuksesta, se oli kovan työn tulos jota juhlimme koko joukkueen voimin.”

Entä mitkä ovat päävalmentaja Aleksi Niemisen päällimmäiset ajatukset ja tunnelmat turnauksesta? Mikä jäi erityisesti mieleen?

“Alandia Cup oli pojille ensimmäinen turnaus pk-seudun ulkopuolella ja turnaukseen lähdettiin hakemaan kovia pelejä ja hienoja kokemuksia, joita saatiin. Turnaus oli myös ensimmäinen kerta, kun pelaajat saivat itse äänestään turnaukseen oman ryhmien kapteeninsa.

Pelillisesti pärjättiin jokaisen joukkueen kanssa hyvin ja saatiin voittoja. Mieleenpainuvia otteluita, jos muutamia nostaa, oli FC kirkkonummi-ryhmän voitto Gen Lionsista, Black-ryhmän voitto IFK Mariehamnista sekä Pink -yhmän voitto HPS:stä.

Turnauksen yksi merkittävin hetki itselle oli välierissä ruotsalaista IFK Lidingö FK:ta vastaan. Ottelun jälkeen pojat osoittivat mahtavaa urheiluhenkeä ja onnittelivat voittajajoukkuetta rehdisti – osoittaen hienoa kunnioitusta peliä ja vastustajaa kohtaan henkisesti todella kovassa paikassa!

Jokainen ryhmä pääsi mittaamaan myös tasoaan ulkomaalaisia joukkueita vastaan, mikä oli tärkeää jokaiselle pelaajalle. Olen erityisen tyytyväinen siihen, että pärjäsimme myös turnauksen joukkuevertailussa hyvin, mikä osoittaa meidän joukkueen leveyden ja laadun läpi ikäluokan. Tästä olen todella ylpeä!”

Onko jotain muuta, mitä joukkueenjohto ja valmennus haluaisi vielä lopuksi sanoa?

“KIITOS kuuluu kaikille, jotka olivat turnauksessa mukana – valmennukselle, vapaaehtoisille huoltajille, joukkueenjohdolle ja kannatusjoukoille!

Jos pojat ovat joukkue, niin joukkue olemme myös me aikuisetkin – yhdessä.”

Video joka tiivistaa tunnelman!!