Pitkäaikainen kirkkonummelaisen jalkapallon valmentaja ja yksi FC Kirkkonummen valmennuskulttuurin kehittäjistä, Mikko Viitsalo siirtyy uusiin haasteisiin juuri Miesten Ykköseen nousseen Joensuun JIPPOn valmennustiimiin. Viitsalon, 31, muuttaminen uusien tehtävien perään aiheuttaa haikeutta seurassa, mutta samalla on hieno todeta, miten intohimoinen valmentaja kulkee urallaan eteenpäin.

Viitsalo on valmentanut Kirkkonummella lähes 10 vuoden ajan. Hän aloitti valmentajauransa Veikkolassa FC Wildissa. Sen jälkeen Viitsalo lähti urheiluopistoon Pajulahteen ja suoritti työssäoppimisjakson KyIFissä. Siitä lähtien Viitsalo on toiminut kirkkonummelaisen jalkapallon parissa keskittyen juniorivalmennukseen.

– Hienointa ajassani on ollut se, että olen saanut toimia innokkaiden ja motivoituneiden pelaajien, valmentajien ja joukkueenjohtajien kanssa. Hyvien ihmisten kanssa olen saanut toimia, mikä on upeaa.

Viitsalo on ollut isossa roolissa FC Kirkkonummen perustamisessa ja valmennusosaamisen kehittämisessä. Hän aloitti taitovalmentamisen toteuttamisen seurassa ja Mikko valittiin viime vuoden päätteeksi FC Kirkkonummen vuoden valmentajaksi.

Hänen joukkueensa ovat pärjänneet erityisesti Helsinki Cupissa. Kesällä 2020 kirkkonummelaisen koutsaama P10 (2010) ikäluokka eteni kilpailullisessa sarjassa välieriin asti. Sitä edellisenä vuonna 06-syntyneet pääsivät finaaliin asti.

Tällä hetkellä hän näkee vahvaa yhtenäisyyttä seuran sisällä.

– Pelaajat ja valmentajat ovat ylpeitä seuran logosta, kun kuljemme turnauksissa. Se on mielestäni todella iso asia ja siisti juttu! Kirkkonummelaiset ovat ylpeitä FC Kirkkonummesta.

Kysyimme Viitsalolta kiperän kysymyksen: Miten olet viime vuosina mielestäsi kehittynyt valmentajana?

– Nykyään pystyn opettamaan pelaajia tekemään enemmän voittavia pelitekoja kentällä kuin aikaisempina vuosina, valmentaja vastaa.

Viitsalo avaa, että taidot ovat kehittyneet, kun hän on oppinut itse pelistä entistä enemmän. Opitun asian muuttaminen harjoitteiksi ja pelaajien opettaminen pelin eri vaiheissa ei ole helppoa. Viitsalo kokee kuitenkin selkeästi kehittyneensä tässä.

Toisena merkittävänä asiana valmentaja hän kokee, että toimintakulttuuri kehittyy joukkueen sisällä. Jalkapallon on oltava merkityksellistä pelaajille, jotta kehittyminen mahdollistuu.

FC Kirkkonummen koko seurayhteisö toivottaa Mikolle tsemppiä uusiin haasteisiin ja toivoo onnistumisia hänen valmentajaurallaan. Nähdään kentän laidalla!