FC Kirkkonummen toiminta tuottaa yhteiskunnalle 7,53 miljoonan euron hyödyt vuosittain

FC Kirkkonummi on toteuttanut UEFA SROI mallinnuksen, jonka avulla havainnollistetaan jalkapalloon sijoitetun pääoman sosiaalista tuottoa (Social Return on Investment) euromääräisesti mitattuna.

UEFA GROW on jalkapallotoiminnan kehittämiseksi rakennettu ohjelma, joka tukee kansallisten jäsenliittojen kasvua ja kehitystä Euroopassa. Osana ohjelmaa käytetään UEFA SROI -mallinnusta jolla mitataan jalkapalloon sijoitetun pääoman sosiaalista tuottoa harrastajien osalta. Mukana työkalun kehittämisessä on ollut Maailman terveysjärjestö sekä suomalaiset Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus KIHU ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Jalkapallon harrastamisella on positiivisia vaikutuksia yhteiskuntaan usealla tavalla. FC Kirkkonummen tuottama 7,53 miljoonaa euroa koostuukin kolmesta eri osa-alueesta: terveydellisistä, sosiaalisista ja taloudellisista hyödyistä.

– Seuratoiminnalla on valtava kokonaismerkitys yhteiskunnalle. Mallinnuksen avulla pystymme tuomaan konkreettista tietoa lukujen muodossa esille FC Kirkkonummi jalkapalloseuran vaikuttavuudesta niin yhteiskunnallisesti kuin kuntatasolla, seuran toiminnanjohtaja Sami Rukkila kommentoi.

Mallinnuksen mukaan FC Kirkkonummi tuo vuosittain terveydenhuoltoon 2,42 miljoonan euron säästöt: se alentaa riskiä sairastua esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen ja mielenterveysongelmiin. Miinusta tulee urheiluvammojen hoitokustannuksista, joiden arvo on 18 060 euroa.

Sosiaalisilla hyödyillä tarkoitetaan säästöjä sosiaalikuluissa. Tässä on huomioitu mm. vapaaehtoistyön arvo sekä parantuneet koulutustulokset. FC Kirkkonummen yhteiskunnalle tuomat sosiaaliset hyödyt ovat 1,03 miljoonaa euroa.

Taloudelliset vaikutukset ovat 4,09 miljoonaa euroa. Kenttien rakentamisella ja vuokratuotoilla on vaikutus talouteen. Jalkapalloilijat kuluttavat rahaa harrastusvälineisiin, mutta myös ruokiin ja juomiin pelimatkoille.

– Pelkästään terveyden edistämisestä kunnalle syntyy FC Kirkkonummen toimesta säästöjä 2,42 miljoona euroa, puhumattakaan suorista talousvaikutuksista tai säästöistä sosiaalikuluissa. Päättäjien tulisi nähdä paikalliset seurat sijoituskohteena, eikä pelkästään kuluerinä, Rukkila sanoo.

– Luvut ovat isoja ja toivottavasti avaa lukioiden silmiä, miten merkittävää työtä teemme. Toivottavasti tämä avaa myös keskustelua sekä Kirkkonummen toimijoissa että kunnan edustajissa, miten merkittävässä asemassa olemme yhteiskunnallisesti. Tekemistä ja kehittämistä on aina – erityisesti talviolosuhteiden kehittämisessä Kirkkonummella. Masalaan nyt joulukuussa rakentuva 8v8 kuplahalli on oiva startti, mutta nykyisellä jäsenmäärällä tarvitsemme ehdottomasti tulevaisuudessa täysimittaisen jalkapallohallin Kirkkonummelle, jatkaa Rukkila.

UEFA SROI:n mukaan jalkapallo tuo vuosittain suomalaiseen terveydenhuoltoon 358 miljoonan euron säästöt muun muassa alentamalla riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen, syöpään ja mielenterveysongelmiin. Lajin sosiaaliset säästöt ovat yli 210 miljoonaa huomioiden vapaaehtoistyön arvo, koulutustulokset, syrjinnän ennaltaehkäisy ja rikollisuuden lasku. Lisäksi jalkapallon suorat vaikutukset Suomen taloudelle ovat yli 200 miljoonaa euroa harrastemaksuina, olosuhteisiin liittyvinä rakentamisen tuottoina ja työpaikkoina.

– Loppuun haluan kannustaa alueen yrityksiä ja yrittäjiä lähtemään rohkeasti mukaan kasvavan jalkapalloseuran FC Kirkkonummen matkaan. Meillä on valmiita paketteja, mutta pystymme räätälöimään aina teille täysin yritystänne parhaiten palvelevan kokonaisuuden. Olkaa rohkeasti yhteydessä allekirjoittaneen, jos yhteistyö seuran kanssa kiinnostaa, päättää Rukkila.

AVOIMESTI – INNOSTUEN – KEHITTYEN – YHDESSÄ

 

LUE TÄSTÄ KOKO RAPORTTI >>

Lue lisää UEFA SROI:sta TÄSTÄ >>