Tänä vuonna olemme jälleen kehittäneet ahkerasti joukkueidemme arkea ja osa tätä on ollut valmennuslinjauksen päivittäminen sekä sieltä ydinkohtien esiin nostaminen. Yksi suuri osa tehtäväämme on opettaa nuorille jalkapalloilijoille jalkapalloilijan perustaitoja, joihin liittyy vahvasti pelaajan henkilökohtaisen taidon parantaminen.
Pääpiirteittäin pallo ja yksilö ovat toiminnan keskiössä 5v5 vaiheessa, jonka jälkeen siirrytään 8v8 peliin harjoittelemaan myös yhteistyötä kentällä pelaajien välillä ennen siirtymistä 11v11 maailmaan ja pelin suurempiin taktisiin joukkuepelaamisen perusteisiin. Silti jokaisessa ikävaiheessa mukana kulkee yhä yksilön oma tekeminen, joka on peruspilari joukkueen pelaamisen onnistumiselle.
Haluamme FC Kirkkonummessa kannustaa tästä syystä pelaajiamme ja valmentajiamme harjoittamaan pelaajien taitoja kentällä sekä harjoituksissa että omalla ajalla. Tälle vuodelle Nuorisopäällikkömme Kalle Niemi lanseerasi 8v8 joukkueille mitattavan taitoa mittaavan kolmen osa-alueen testauksen, jossa mitataan pelaajan kuljettamista, syöttötaitoa ja laukauksia. Nämä osiot sisältävät myös erilaisia pallon kontrolloimiseen tarvittavia muita elementtejä ja tilan ja tilanteen havainnointia. Tänä kesänä jo 120 pelaajaa ovat päässeet mittauttamaan taitojaan!
Annetaan Nuorisopäällikkömme kertoa omin sanoin, miten kentillä on asia otettu vastaan:
”Tämähän on lähtenyt käyntiin paremmin kuin hyvin! Aluksi oli pieni epäilys, että miten joukkueiden arkeen sopii ylimääräinen mittaaminen kesken kauden, mutta joukkueet ovat vastaanottaneet ja suorittaneet ratoja alkukäynnistysten jälkeen jopa huomattavan innokkaasti.”
”Erityisen kiitollinen olen siitä, miten pelaajista on nähnyt ensin pienen jännityksen ja epäilyksen, mutta ensimmäisen suorituskerran jälkeen siellä on moni halunnut suorittaa ratoja uudelleen ja uudelleen sekä haastaa omaa aiempaa mitattua tulostaan! Joukkuekaverit ovat tsempanneet ja jokaiselle on annettu positiivinen suoritusrauha.”
Miten valmennustiimit ovat suhtautuneet tuloksiin?
”Tässä on koettu upeaa keskustelua valmentajien kesken, sillä nyt meillä on myös jonkinlaista mitattua dataa eri pelaajien erilaisista vahvuuksista ja kehityskohteita valmentajien harjaantuneen käsityksen tueksi. Tämän lisäksi voimme mitata myös fyysisiä ominaisuuksia Fysiikkavalmentaja Joonas Kukkosen kanssa. Näiden mittaustulosten sekä otteluissa ja sarjataulukoissa näkyvien tulosten pohjalta valmentajamme saavat jo melko laajankin kokonaispaketin. Tämän pohjalta on helpompi arvioida sitä, minkälaisia harjoitteita ryhmälle on hyvä rakentaa ja miten kausisuunnitelmaa esimerkiksi voi muokata. Moni valmentaja saa myös tukea ja vahvistusta eri pelaajaryhmien muodostamisen suhteen.”
Minkälaisia tuloksia testeissä on sitten saatu?
”Kuljettaminen näyttäytyy melko tasaisena ja yhtenäisenä osaamisen suhteen ja menee luontaisella porrastuksella vanhemmista nuorempiin ja kilpa-haaste-harraste ryhmien osalta. Syöttötaidossa alkaakin sitten olemaan jo enemmän hajontaa siten, että 10-11-vuotiaille syöttäminen on haastavampaa kuin yli 11-vuotiaille, joissa saadaan huomattavasti parempia aikoja jo. Mikä on toki täysin normaalia ja kertoo pelaajien havainnoinnin kehittymisestä pallon liikeratoja ennakoidessa. Laukomisessa voimme parantaa selvästi jokaisen ikävaiheen osalta ja siinä suurimmat erot tulevat kilpa ja harrasteryhmien välillä, sillä omatoimisen harjoittelun osuus nousee selvästi merkittäväksi erottavaksi tekijäksi siinä miten nopeasti ja tarkasti palloja saadaan maaliin. Myöskin kuljettamisessa ja syötössä nopeasti näkee niiden pelaajien osalta hienoja suorituksia vauhdin osalta heiltä, jotka kentillä näkee joukkueharjoittelun ulkopuolellakin pallottelemassa.”
Tarkoitus on myös jatkaa testaamisia samoilla radoilla ensi vuonna, jolloin saamme vertailukelpoista dataa valmentajien käyttöön kehittymisestä. Pelaajien henkilökohtaisia tuloksia ei vertailla julkisesti, vaan ne on tarkoitettu valmennuksen ja seurahenkilöiden käyttöön. Yksittäisellä pelaajalla on kuitenkin mahdollisuus esimerkiksi omalta valmennukselta kysymällä saada omia tietojaan itselleen ja niitä voi sitten verrata yleisiin keskiarvoihin. Lisätietoja aiheesta antavat joukkueiden vastuuvalmentajat sekä Nuorisopäällikkö Kalle Niemi.